Algemene informatie over regionale competitie

Badmintonnen is een snel en intensief spelletje wat op meerdere niveaus gespeeld kan worden. Via trainingen probeer je natuurlijk je badminton kwaliteiten te verhogen en meer vastheid te krijgen in de slagen en in het loopwerk over de baan. Na de training kun je deze vaardigheden in praktijk brengen door een wedstrijdje te doen met andere leden van de club. Maar wat is er leuker om BC Thuve te vertegenwoordigen tegen andere teams in de regio? BC Thuve is aangesloten bij Badminton Nederland, de Nederlandse badminton bond die elk jaar van september tot maart regionale competities organiseert waar wij aan mee doen. Het geeft een goed gevoel om in teamverband te kunnen spelen tegen andere teams in de regio. Daarbij is het uiteraard leuk om te winnen en ga je natuurlijk voor het kampioenschap maar badminton is ook een gezellige sport, dus na afloop zul je zeker ook een drankje doen met je tegenstanders.

De competitie in een notendop

  • Het seizoen loopt van september tot februari/maart. Er zitten meestal 8 teams in de poule, wat betekent dat je gedurende het seizoen 14 wedstrijden speelt. De thuiswedstrijden van BC Thuve vinden plaats op zondagochtend. De meeste andere verenigingen in de buurt spelen ook op zondagochtend maar het komt wel eens voor dat je op vrijdagavond, zaterdag of soms doordeweeks ’s avonds moet spelen.
  • Een badminton team bestaat uit minstens 4 teamleden, 2 mannen en 2 vrouwen. Een competitiewedstrijd bestaat uit 8 losse onderdelen/wedstrijden: iedereen speelt een single (dus 4 singles voor het hele team), iedereen speelt een dubbel (er is dus een herendubbel en een damesdubbel) en iedereen speelt 2 mixen (dame/heer en dame/heer). Op die manier speel je tijdens een competitiewedstrijd 1 single, 1 dubbel en 1 mix. Tenzij er meer mensen in het team zitten, dan kun je rouleren. Er bestaat ook een mannen competitie waarbij de teams alleen uit mannen bestaan. In dat geval worden en 4 singles en 4 dubbels gespeeld.
  • Als team word je ingedeeld op het niveau wat je speelt, zodat je altijd tegen teams van hetzelfde niveau speelt. De Nederlandse badminton competitie is opgedeeld in 9 divisies. De 9e divisie is bedoeld voor mensen die nieuw zijn bij het badminton en op een laagdrempelige manier hun badminton vaardigheden in de praktijk willen brengen. Vanaf de zevende divisie wordt met veren shuttles gespeeld in plaats van met nylon (plastic) shuttles. In de 1e divisie speelt de top van Nederland, dus daar hebben wij als BC Thuve weinig mee te maken 😉. Momenteel heeft BC Thuve een team in de 8e divisie en een herenteam in de veren 1 klasse, wat overeenkomt met 5e divisie.

Inschrijven voor de competitie gebeurt jaarlijks in maart, daarvoor sturen wij alle leden van BC Thuve een aanmeldingsformulier.
Als je meer wil weten over de competitie, stuur gerust een mailtje aan bestuur@bcthuve.nl, of via het contactformulier!